Thursday, November 23, 2023

Censur, nej tack!


Fråga:
Vad händer i samhället om vi inte litar på massmedia? Hur påverkas detta, särskilt med tanke på att vi alltmer använder sociala medier för att få vår information och nyheter?
https://sv.quora.com/Vad-h%C3%A4nder-i-samh%C3%A4llet-om-vi-inte-litar-p%C3%A5-massmedia-Hur-p%C3%A5verkas-detta-s%C3%A4rskilt-med-tanke-p%C3%A5-att-vi-alltmer-anv%C3%A4nder-sociala-medier-f%C3%B6r-att-f%C3%A5-v%C3%A5r-information-och/answer/Hans-Georg-Lundahl-1


Hans-Georg Lundahl
Studerade Latin (språk) & Grekiska (språk) på Lunds universitet
23.XI.2023
Din fråga är absolut sämsta argumentet för att lita på massmedier.

Det är ett argument för conformism, för hvad händer om man saknar conformism.

Hvarföre skulle detta nu vara ett dåligt argument? Jo:

  • Det universella massmediet 1500 i Sverige var Catholska kyrkan. I stort sedt alla massmedier vi fått sedan dess, utom ett litet antal catholska media allra sednaste tiden, äro ursprungligen till för att bryta social conformism kring catholicismen. Du argumenterar för att göra massmedierna till motsatsen mot hvad (de flesta) af dem varit menade för.
  • Du frågar intet hvarföre ett massmedium skulle vara mer tillförlitligt än informationen på ett socialt medium. Du vädjar till conseqvenser, gör massmediernas tillförlitlighet till ett postulat, intet till en rationnell thes.


Deremot kan jag svara på din fråga. Samhället blir brokigare, mindre enhetligt, i vissa fall mer confliktfyldt. Tyvärr är din insats intet ett recept för att rädda enheten och freden, utan tvertom ytterligare en sida som bidrar till conflikter.


Det kan noteras att frågan antingen ställdes af eller bollades vidare till mig af Hala Abou Henda, hvilket styrker min misstanke att invandringen af Muslimer främst är farlig intet genom upplopp, utan genom påtryckningar mot friheter vi tagit för gifna./HGL

No comments: