Wednesday, August 7, 2013

Sugen på Cambozola i Paris?

Det suger i ost-tarmen. Roquefort är för grönmöglig. Gäller Gorgonzola med, som dessutom är italiensk. Camembert är för hvitmöglig. Liksom Brie. Och du är i Paris, många hundra gröna mil ifrån Skåne - och dermed ifrån Kvibille.

Hvad göra?

Gif intet tapt! Colla in om du kan hitta "Bresse Bleu" eller "Bleu de Bresse". Det är så Cambozola heter på franska. Och för tillfället vet jag intet om Kvibille norpat conceptet från Bresse eller Bresse från Kvibille. Skall colla ...

"Bresse Bleu a fêté ses 60 ans en 2012 !" (Källa: Qui veut du fromage . com ... Bresse Bleu) - från 1952, altså.

Cambozola, tysk hybrid av vit- och grönmögelost gjord på komjölk.

Osten började tillverkas 1983 och namnet är en sammanslagning av camembert och gorgonzola. Vid minst ett tillfälle har önskemål inkommit till Europadomstolen om att förbjuda användandet av namnet cambozola (då det skulle vara alltför likt gorgonzola, som är namnskyddat) men domstolen avslog denna begäran.


Källa: Wikipedia. Min emfas.

Har jag verkligen aldrig ätit Cambozola innan 1983? Voro tyskarne före Kvibille? Spänningen är ... nja, nu vill jag intet imitera den grabben, men i hvart fall intet helt och hållet lidlig.

Hans-Georg Lundahl
Boulogne-Billancourt
St Cajetanus
7-VIII-2013

PS, huru det nu än är mellan svenska och tyska Cambozola har gifvetvis Bresse Bleu vunnit med hestlängder.

No comments: